ISTANBUL, 7 Ağustos(Reuters) – Cari işlemler dengesinin Haziran ayında dış ticaret açığındaki daralma ve turizm etkisiyle sınırlı fazla vermesi beklenirken, 2023’ün tamamı için cari açık beklentisi 41 milyar dolar seviyesinde.

Reuters’ın 14 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette Haziran ayı için cari denge tahminleri 1 milyar dolar açık ila 1.1 milyar dolar fazla arasında yer aldı.

Cari dengenin önemli bir kısmını oluşturan dış ticaret açığı, Haziran ayında bir önceki yıla kıyasla %37.3 azalarak 5.16 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı altın ve enerji ithalatı öncülüğünde Ocak-Haziran döneminde %18.7 artışla 61.24 milyar dolar olmuştu.

Goldman Sachs bir araştırma notunda daha düşük enerji ithalatı ve turizm gelirleri gibi mevsimsel faktörlerin yanı sıra sıkılaşan para politikasının etkisiyle Haziran ayında cari dengenin fazla vermesini beklediklerini belirtti.

“Haziran cari dengesinde politika sıkılaşnmasının ilk etkilerini görüyoruz fakat risk sürüyor. Mal ticaret açığı Temmuz ayında maaşlara yapılan zammın etkisiyle yine arttı. Vergi artışları ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın bu durumu dengeleyecek olsa da makroihtiyati adımların geri alınması ve bütçeye gereken fonlanmanın belirsizliği TCMB’nin sıkılaşma sürecine devamını etkileyebilir.”

Cari açık 2022’de altın ve Rusya işgali sonrası yüksek seyreden enerji fiyatlarının yarattığı yüksek ithalat öncülüğüde 2021 yılındaki 7.2 milyar dolardan 2022’de 48.8 milyara genişledi.

Ankette 2023 için altı ekonomistin katıldığı cari açık tahminlerinin medyanı 41 milyar dolar oldu. Güncel tahminler ise 50.8 milyar dolar ile 38 milyar dolar arasında yer aldı.

Cari açığı daraltmak ve fazlaya geçmek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda uyguladığı ekonomik planın başlıca hedefleri arasında yer almaktaydı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında sert yükselen petrol, doğalgaz ve hububat fiyatları cari açığın daha da büyümesine yol açtı.

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması sonrasında ekonomide mali disiplinin sağlanması ve bütçe açığının azaltılması için adımlar atılmaya başlandı.

Katma değer vergisinin arttırılması, harçlara yapılan zam ile beraber ek ÖTV ve kurumlar vergisinin de artışının bütçeye gelir sağlayacağı ve dolaylı olarak cari açığın azalmasına destek olacağı öngörülüyor.

Öte yandan bugün yayımlanan bir haberde de işlenmemiş altın ithalatına kota uygulaması ile Hazine’nin altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçladığı belirtildi.

TCMB, Haziran ayı cari denge verisini 11 Ağustos saat 1000’da açıklayacak.

 

(Anketi yapan Ezgi Erkoyun; Redaksiyon Nevzat Devranoğlu)

(( [email protected] ))

(c) Copyright Thomson Reuters 2023. Click For Restrictions – https://agency.reuters.com/en/copyright.html

Keywords: (ANKET)

Leave a Reply