TCMB başkanı Fatih Karahan
TCMB başkanı Fatih Karahan

İSTANBUL, 24 Mayıs (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan son düzenlemelerin fazla TL likiditenin sterilize edilmesini, TL mevduatın desteklenmesini ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesini sağlayacağını söyledi.

TCMB dün politika faizini %50’de sabit tuttuğu kararın hemen ardından TL ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırırken yabancı para kredilere de aylık %2 büyüme sınırı getirdi. Bankacılar piyasadan 500 milyar TL üzerinde likiditenin kalıcı çekileceğini hesapladı.

Karahan Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, TCMB’nin son dönemde attığı makroihtiyati tedbirlerin para politikasındaki sıkılaştırma sürecindeki “tamamlayıcı” rolüne dikkat çekti.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltti.

Karahan düzenlemelerin dönem dönem bankaların bilançolarını yönetmeyi zorlaştırıcı bir etki yarattığını ancak para politikası yaklaşımının bir bütün olarak değerlendirildiğine bankacılık sektöründeki büyümeyi destekleyici olmaya devam edeceğine dikkat çekti.

Karahan, son regülasyonların


, “fazla TL likiditesinin sterilize edilmesine, TL cinsi mevduata geçişin desteklenmesine ve aşırı kredi büyümesinin engellemesinde rol oynayacak” dedi.

Karahan TCMB’nin aylık enflasyonun ana eğiliminde “belirgin ve kalıcı bir düşüş” sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini tekrar etti.

Ayrıca enflasyonun Mayıs’ta %75 ile zirveye ulaşmasını beklediğini de belirten Karahan Haziran’dan itibaren ise manşet enflasyonda düşüş öngördüklerini de söyledi.

Karahan, “Fiyat istikrarını yeniden tesis etmek için geçen Haziran ayında sıkılaştırma döngüsü başlattık ve çoktan cari hesap dengesinde, döviz rezervlerimizde önemli iyileşmeler, iç talepte bazı ılımlılık işaretleri ve TL cinsinden finansal varlıklara yönelik tercihin arttığını gördük” dedi.

Bankacılık sistemindeki TL mevduatın payı Ağustos 2023’teki %31 seviyesinden %45’e yükseldiğini de belirten Karahan, para politikasındaki sıkı duruşun aylık enflasyonun ana eğilimini “yurt içi talepte dengelenme, TL’deki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile” düşüreceğini de söyledi.

Karahan bankacılık sektörünün dezenflasyon sürecinden yararlanacak sektörlerin başında geldiğini de belirtti.

 

(Haberi bildiren Jonathan Spicer, yazan Nevzat Devranoğlu; Redaksiyon Ebru Tuncay)

(( [email protected] ; +90-312-292 7012; Reuters Messaging: [email protected] ))

Leave a Reply