ANKARA, 7 Ağustos (Reuters) – Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş altın ithalatına getirilecek “kota uygulaması” ile cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedefliyor.
Anadolu Ajansı’nda konuyla ilgili yer alan bir habere göre de Hazine, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, Türkiye’nin döviz rezervlerini desteklemek için ‘kota uygulaması’ getirmeye karar verdi.
Reuters’a bilgi veren bir kaynak işlenmemiş altın ithalatının sınırlanacağını belirtti.
Söz konusu karara ilişkin mevzuat çalışmalarının Hazine ve Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.
AA haberine göre söz konusu kotalar, Borsa İstanbul üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak.
Tedbirler çerçevesinde aracı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçen yıllardaki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlendi. Söz konusu kota kıymetli madenler aracı kuruluşlarının ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat ise kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylelikle hem altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hem de uzun dönemde cari açık konusunda olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre yılın ilk yedi ayında işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yıl aynı döneme göre %180 artarak $19.4 milyar oldu.
Depremin hemen ardından da altın ithalatına kısıtlamalar getirilmiş ancak bu adımlara rağmen iç piyasada devam eden altın talebi Merkez Bankası’nın (TCMB) 50 milyar dolar tutarındaki altın rezervlerinden her gün daha çok kullanılmaya başlanmıştı. (Full Story)
TL’nin negatif getirisi seçim öncesinde döviz ve altın talebini rekor düzeye taşıyan ana etkendi. TCMB altın rezervleri Mart sonundaki 53.36 milyar dolarlık zirvelerinden bugüne yakaşık 12 milyar dolar geriledi.
(Haberi bildiren Orhan Coşkun, yazan Nevzat Devranoğlu; Redaksiyon Ebru Tuncay)
(( [email protected] ; +90-312-292 7012; Reuters Messaging: [email protected] ))