15-Mar-2023 09:11:57
ANKARA, 15 Mart (Reuters) – Dolar/TL, 19 yakınlarında yatay seyrini sürdürürken piyasalarda ekonomi de dahil birçok alanda getirebileceği değişiklikler nedeniyle seçim süreci ana gündem maddesi olarak izleniyor.
Bugün iç veri gündemde depremin etkisiyle yüksek açık beklenen Şubat ayı bütçe verileri, konut satışları yer alıyor. Bütçe için öncü bir gösterge olan nakit bazlı denge Şubat’ta 171.5 milyar TL açık verdi.
Siyasi gündemde ise TBMM’de İYİ Parti ve AKP grup toplantıları takip edilecek. (Full Story)
Küresel piyasalarda yatırımcılar, geçen hafta iflas eden Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) tüm bankacılık sektörünü etkileyeceği kaygılarının hafiflemesiyle yeniden hisselere yöneldi.
ABD’de dün açıklanan enflasyon verilerinde beklenmedik bir sonuç görülmemesinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta daha küçük bir faiz artırımına gideceği beklentileri de kuvvetlendi.
Yurt içinde ise Merkez Bankası (TCMB) son adımında 70,000 TL üzeri ihtiyaç kredilerini bazı istisnalarla birlikte faiz oranına göre menkul kıymet tesisi kapsamına aldı.
TCMB böylece kurumsal krediler ardından bireysel kredilere de üst sınır belirlemiş oldu. İstisnalar dışındaki ihtiyaç kredilerinde tahvil karşılığı ayırmadan verilebilecek en yüksek faiz aylık %1.37, yıllık %16.56 oldu.
Kapsama giren ihtiyaç kredilerinde faizin %20.62 üzerinde olması halinde %90 tahvil karşılığı ayrılacağından bankacılar bu seviyenin üzerinde kredinin mümkün olmayacağına dikkat çekiyorlar.
Dolar/TL TRYTOM=D3, bu sabah saat 0826’da 18.9725/18.9730 seviyesindeydi. Bu seviyeye göre TL depremden bugüne geçen beş haftada dolar karşısında %0.8 değer kaybetti. TCMB “istikrarlı TL” için bu dönemde toplam brüt rezervlerinde yaklaşık 10 milyar dolar düşüş yaşadı.
Öte yandan Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun, 5 milyar dolar tutarındaki mevduatı Pazartesi günü itibarıyla TCMB hesaplarına girdi. Bankacılar, TCMB’nin döviz talebini azaltmaya ve yeni döviz girişi yaratmaya yönelik adımların en az seçimlere kadar devam edeceğini tahmin ediyorlar.
SEÇİM SÜRECİ
Piyasalarda ekonomide büyük değişimleri beraberinde getirebileceği için ana gündem maddesi olarak 14 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve millevekililiği seçim süreci izleniyor.
Muhalefetin ekonomide iktidarın mevcut uygulamarının tersine ekonomide daha alışılmış politikaları benimsemesi seçim sürecini piyasalar için daha önemli hale getiriyor.
Reuters’da geçen hafta yayımlanan haberde muhalefette yer alan altı partinin oluşturduğu Millet İttifakı’nda 14 Mayıs’ta seçimlerin kazanılması halinde Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini üstlenmesinin planlandığı ifade edildi. (Full Story)
Öte yandan Babacan dün Halk TV’de katıldığı programda, “Bu bizim herhangi bir siyasi parti ile konuştumuz bir husus değil. Bu veya buna benzer bir konu partiler arasında hiç konuşulmadı, hiç değerlendirilmedi” dedi.
(Haberi yazan Nevzat Devranoğlu
Redaksiyon Can Sezer)
(( [email protected] ; +90-312-292 7012;