İSTANBUL, 3 Ağustos (Reuters) – Dolar/TL iki haftayı aşkın bir süredir yatay seyrini sürdürürken, bugün açıklanacak enflasyon verilerinde sekiz aylık aranın ardından tekrar yükselişin başlaması bekleniyor.
Reuters anketinde, saat 1000’da açıklanacak Temmuz enflasyonunun, seçimlerin ardından TL’de yaşanan değer kaybının birikimli etkisi ve vergi artışlarıyla aylık %9.1 artması, yıllık bazda ise sekiz aylık düşüşün ardından yeniden yükselerek %47.3’e çıkması bekleniyor.
Erdoğan’ın yükselen enflasyona rağmen düşük faiz çağrılarının ardından TCMB’nin 2021 sonunda indirimlere başlaması kur krizine yol açmış, bunun sonucunda geçen sene Ekim ayında yıllık TÜFE 24 yılın zirvesi olan %85.51’e ulaşmıştı. Sonrasında ise hem baz etkisi hem de yıl ortasına kadar TL’deki değer kaybının sınırlı kalması sebebiyle sekiz aydır düşüş göstermişti.
Geçen hafta açıklanan enflasyon raporunda ise Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminini yıl sonu için %22.3’ten %58’e yükseltti.
Dolar/TL bu sabah 0853 itibarıyla, Temmuz ortasından bu yana sürdürdüğü yatay seyrini koruyarak 26.9695 seviyesinde işlem görüyor.
İç veri gündeminde bugün ayrıca TCMB haftalık verilerinin yanı sıra, Temmuz ayı dış ticaret verileri de izlenecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Yüksek Askeri Şura toplantısına başkanlık edecek.
YURTDIŞI PİYASALAR
Asya borsaları, Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürme kararının ardından devam eden satışlarla baskı altında kalırken yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) bugün açıklayacağı faiz kararı ile Apple ve Amazon’un bilançolarını bekliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi .MIAPJ0000PUS %0.36 gerilerken Japonya’nın Nikkei endeksi .N225 %1.35 düşüş kaydetti.
Dolar, ABD’nin kredi notunun düşürülmesi kararının yatırımcılar üzerindeki etkisinin azalması ve güçlü gelen özel sektör işe alım verilerinin desteğiyle dört haftanın zirve seviyesine yakın seyrederken, altın fiyatları ise üç haftanın dip seviyesine geriledi. (Full Story)
(Haberi yazan Ebru Tuncay
Redaksiyon Birsen Altaylı)
(( [email protected] ; +90 212 350 7069; Reuters Messaging: [email protected] ))