Reuters News
Reuters News

ANKARA, 24 Temmuz (Reuters) – Merkez Bankası(TCMB) kademeli sıkılaştırmanın devam edeceği mesajının altını çizerken, piyasalarda faizlerin siyasi nedenlerle düşük kalacağı endişesi ve değişimin “yavaş” olacağı beklentisiyle dolar/TL, tarihi zirvelere yakın yatay seyretmeye devam ediyor.

Piyasada bugün Hazine’nin düzenleyeceği 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği kabine toplantısı sonrası açıklamaları öne çıkıyor.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD, Avrupa ve Japonya faiz kararları beklenirken iç piyasada ise TCMB’nin enflasyon raporu ön planda olacak.

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 25 baz puan faiz artıracağını fiyatlıyorlar. Hafta içinde Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın para politikasının seyri hakkında yapacakları açıklamalar takip edilecek.

Cuma günü politika toplantısı düzenleyecek olan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ise aşırı gevşek para politikasını muhafaza etmesi bekleniyor. Ancak Batılı bazı bankalar, merkez bankasının tahvil getirilerini sınırladığı getiri eğrisi politikasında küçük bir değişiklik yapılacabileceğini düşünüyor.

Hazine bugünkü ihalesi ardından yarın da yarın 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri düzenleyecek. Uzun bir ara ardından iç piyasada dolar cinsi tahvil ve kira sertifikası borçlanması da yarın yapılacak.

TCMB ENFLASYON RAPORU

TCMB geçen hafta politika faizini beklentilerin altında bir artışla %17.5’e yükseltti. Faiz kararının etkisini artıracak ek adımlar da atıldı.

Ekonomi yönetimi risk analizlerinin faiz artışlarında kademeli bir anlayışı gerektirdiğini söylese de, piyasalar faizlerin siyasi çekinceler nedeniyle düşük kaldığından endişe ediyor ve değişimi “yavaş” buluyor.

Uzun vadeli TÜFE tahmini içerecek olması ve faiz kararının da geride kalıyor olması nedeniyle piyasa Perşembe günü enflasyon raporunu haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip edecek.

TCMB’nin 2023 sonu için TÜFE tahmini %22.3 seviyesinde bulunuyor. TL’deki değer kaybı ve vergi artışlarının etkisiyle TÜFE’de Temmuz’da çift haneye yakın artış beklenirken, yılsonu TÜFE beklentileri de yukarı revize ediliyor.

Belirsizlikleri bir miktar giderebileceği beklentisiyle yakından izlenecek olan enflasyon raporu ardından ise daha kapsamlı ekonomi uygulamaları için Eylül ayındaki Orta Vadeli Program öne çıkıyor.

Kredi derecelenedirme kuruluşu Fitch de kademeli yaklaşım nedeniyle politika yapıcıların yatırımcı güvenini tekrar sağlama ve belirsizliği sağlamada zorlanabileceğine dikkat çekiyor.

Dolar/TL 27.05 zirvesinin altındaki seyrini sürdürüyor. TL %20’si Haziran ayında olmak üzere, bu yıl dolar karşısında %31 civarında değer kaybetti. Kur bu sabah 26.95 civarındaydı.

Piyasalarda TÜFE’nin yılsonunda %60’a doğru yükseliş gösterecek olması ve bu süreçte sıkılaştırmanın kademeli yapılyor olması nedeniyle enflasyonda kısa vadede iyimser bir beklenti bulunmuyor. JPMorgan TÜFE’nin Mayıs 2024’te %64’e çıkarak zirve yapmasını bekliyor. 

(Haberi yazan Nevzat Devranoğlu
Redaksiyon Birsen Altaylı)

(( [email protected] ; +90-312-292 7012; Reuters Messaging: [email protected] ))

 

Leave a Reply