Reuters News
Reuters News

ANKARA, 9 Ağustos (Reuters) – TL küresel güvenli liman arayışıyla satış baskısı altında kalmaya devam ederken, piyasalardaki volatilitenin kaynağı haline gelen küresel faiz kararları beklentileri ve jeopolitik gelişmeler takip ediliyor.

Japonya’da borsaları Pazartesi günkü büyük kayıplarını toparlamaya yaklaşmış durumda. Yen ise piyasaların ABD’de beklenilenden büyük faiz indirimi tahminlerini azaltmasıyla yeniden değer kaybetti.

ABD’de dün açıklanan veri, işsizlik maaşı başvurularının geçen hafta beklenilenden fazla düştüğünü göstererek istihdam piyasasına ilişkin endişelerin abartıldığına işaret etti.

Piyasalar verinin ardından ABD’de 50 baz puan büyüklüğünde beklenilenin üzerinde bir faiz indirimi olasılığını %69’dan %54’e düşürdü.

Dolar/TL küresel satış basıyla bu hafta yeni zirve olan 33.67 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 33.59 civarında başladı. TL’nin bu hafta başından beri dolar karşısındaki değer kaybı %1.1 seviyesinde.

Bugün iç gündemde Haziran ayı sanayi üretim endeksi verisi yer alıyor.

 

TCMB’NİN 2025 SONU ENFLASYON TAHMİNİ %14

Merkez Bankası (TCMB) dün açıkladığı yılın üçüncü enflasyon raporunda bu yıl sonu için enflasyon orta nokta tahmini %38, 2025 için %14 ve 2026 için %9 olarak sabit tuttu.

TCMB orta noktası %14 olmak üzere 2025 sonunda enflasyonun %7 ile %21 aralığında oluşacağını öngördü. TCMB tahminleri üzerindeki hem aşağı hem yukarı yönlü risklere dikkat çekerken piyasalar 2025 sonu için TCMB’nin %14 tahminini “iddialı” buluyor. Güncel Reuters anketinde piyasanın 2025 sonu için enflasyon tahminlerinin medyanı %25 seviyesinde.

Enflasyon beklentileri hanehalkı ve reel sektörde ise TCMB öngörülerinden daha belirgin ayrışıyor. Piyasanın enflasyon tahminleri 2024 için TCMB tahminine yakın olsa da 12 ay sonrası için 72% olan hanehalkı ve %55 olan firmaların beklentileri TCMB öngürlerine oldukça uzak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu hafta katıldığı bir canlı yayında, OVP’deki hedefleri de değiştirmeyi düşünmediklerini söyledi. OVP ve TCMB enflasyon tahminleri paralel oluşturuluyor. Şimşek, “…geri adım atmayacağız, hedefleri değiştirmeyi düşünmüyoruz, bu konuda kararlıyız. İddialı olabilir ama gerekli tedbirleri alıp yolumuza devam edeceğiz” dedi.

 

ŞU AN ERKEN AMA FAİZ İNDİRİMİNDE SIKI DURUŞ KORUNACAK MESAJI

Para politikasındaki sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana kadar “kararlılıkla” sürdürüleceğini belirten Karahan süreçte iki ana koşul gözettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi… İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması… Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz.”

Karahan “uzun süre sıkı duruşu korunması” gerekeceğini ancak bunun faiz indirimi olmayacak anlamı taşımadığını belirterek, faiz indiriminde de sıkı duruşun korunacağını vurguladı.

Piyasalarda bu açıklamalar öncesi yılsonundan önce 500 baz puan faiz indirimine gidileceği medyan beklenti idi. Reuters anketinde gittikçe önümüzdeki yıla doğru yoğunlaşan tahminler faiz indirimlerinin 2025 sonuna kadar 2,250 baz puana ulaşacabileceğini gösteriyor.

Enflasyon raporunda ayrıca TCMB’nin enflasyonda ana eğilim göstergelerinin mevsimsel düzeltilmiş olarak açıklanması konusunda TÜİK ile ortak çalışma yürrütüğü bilgisi de verildi.

Ekonomistler ayrıca TCMB enflayon tahminleri oluşturulurken önümüzdeki yıl büyümenin belirgin yavaşlayacağı bir projeksiyon yaptığına da dikkat çektiler.

 

(Haberi yazan Nevzat Devranoğlu
Redaksiyon Birsen Altaylı)

(( [email protected] ; +90-312-292 7012; Reuters Messaging: [email protected] ))

(c) Copyright Thomson Reuters 2024. Click For Restrictions – https://agency.reuters.com/en/copyright.html

 

Leave a Reply