İSTANBUL, 8 Mart (Reuters) – Değer kaybı ay başından bu yana hızlanan dolar/TL güne 32 seviyesinin hemen altında başlarken, ekonomi yönetiminin iç talebi kısmakta geciktiği endişeleri ve dövize olan artan talebin etkisiyle hafta başından bu yana %1.8 değer yitirdi.
Enflasyonun tahminleri aşması ve hafta başında yurtiçinde artan döviz talebinin ardından TCMB, kredi büyümesini sınırlama amacıyla iki sıkılaştırma adımı attı.
TCMB bu iki adımın yanı sıra parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmakta olduğu uyarısında bulundu.
Tahminleri aşan ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruduğunu gösteren Şubat enflasyon verilerinin ardından piyasa oyuncuları TCMB tahminlerinin üzerinde olan enflasyon tahminlerini daha da yükseltti. Bazı piyasa katılımcıları TCMB’nin seçimlerden sonra faiz artırımına gideceği tahmininde bulundular.
Enflasyon eğilimde bozulma görürse para politikası duruşunu daha da sıkılaştıracağı uyarısında bulunan TCMB, böylece krediler tarafında iki ayrı adım atmış oldu. Ancak uzmanlar politika faizi ile piyasa faizleri arasındaki aktarım mekanizmasını güçlendirmek isteyen merkez bankasının söz konusu adımlarını gecikmiş adımlar olarak nitelediler.
Hafta başında kurdaki “gereksiz volatiliteyi engellemek” için bankalarla görüşen TCMB dün üçüncü defa TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı yaparak 426 milyon dolar büyüklükte işlem gerçekleştirdi. Böylece toplam döviz satım pozisyonu büyüklüğü 1.4 milyar dolar ile aşarak Eylül 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye geldi.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri Çarşamba günü 321 baz puan ile 5 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra başlayan gevşemesine 5 baz puan ile art arda ikinci defa gerileyerek 312 baz puana indi.
Döviz dönüşümlü mevduattan çıkıp dövize geçen mevduat sahiplerinin taleplerini karşıladığı için döviz rezervi düşüş kaydeden TCMB’nin net döviz rezervleri 1 Mart haftasında 1.9 milyar dolar daha gerilerken, son 10 haftaki kayıp 19.6 milyar dolara yükseldi.
Dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah %0.1 yükselişle 31.9525 seviyesinde güne başlarken, değer kaybı Şubat sonundan bu yana hızlandı. Ay başından bu yana %2.1 değer yitiren TL, beş günlük bazda da %1.8 ile Ağustos sonundan bu yana en hızlı değer kaybını yaşadı.
TL, Ocak ayında %2.7, Şubat’ta %2.9 kayıp yaşadı.
Bugün yurt içinde takip edilen makro veri bulunmuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından gece saatlerinde Türkiye’nin hakkında değerlendirme yayımlanması bekleniyor. Fitch, Türkiye’yi “B” kredi notu ve “durağan” görünüm ile derecelendirirken diğer kuruluşlar not görünümünü “pozitif”te bulunduruyorlar.
Küresel piyasalara bakıldığında bakıldığında Dünya genelinde hisse piyasaları başlıca merkez bankalarının yakın zamanda faiz indirimlerine başlayacakları beklentisiyle yükselirken Asya borsaları yedi ayın zirvesine tırmandı. Dolar ve ABD Hazine tahvillerinin getirileri baskı altında kaldı.
Dolar yen karşısında haftayı %1.6 ekside kapamaya hazırlanırken, euro haftalık bazda dolar karşısında %1 yükseldi.
(Haberi yazan Can Sezer; Redaksiyon Ebru Tuncay)
(( [email protected] ; +90-212-350 7055; Reuters Messaging: [email protected] ))