- TCMB 2650 baz puan faiz artışı ardından sıkılaştırmanın devam edeceği sinyali verdi
- TCMB enflasyonun Mayıs 2024’te %70-75 arasında zirve yapacağını öngördü
- Enflasyonu kontrol altına almak “uzun ve zorlu bir süreç” olacak
Geçmiş bilgi ve ayrıntılar eklendi
ANKARA, 2 Kasım (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) hem bu yıl hem önümüzdeki yıl için enflasyon tahminlerini yukarı güncellerken, enflasyonun yıl sonunda %65’e, Mayıs 2024’te zirve öngördüğü %70-75 bandına yükseldikten sonra sıkı para politikası ile 2024’ü %36’da tamamlamasının beklendiğini açıkladı.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yılın son enflasyon raporunun tanıtıldığı toplantısında, TCMB 2023 sonu enflasyon orta nokta tahmini %58’den %65’e çıkardı. 2024 sonu enflasyon orta nokta tahmini %33’ten %36’ta yükseltildi. 2025 sonu enflasyon orta nokta tahmini ise %14 oldu.
Seçimler sonrası cumhurbaşkanı desteğiyle beş ayda politika faizinde 2,650 baz puan artışa giden TCMB, sıkılaştırmanın süreceği, dezenflasyonda kararlı olduğu mesajını bugün de tekrar etti.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “toplumsal refaha en büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz. Bu sebeple, Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz” dedi.
Enflasyonu kontrol altına almanın “uzun ve zorlu bir süreç” olacağını belirten Erkan, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar “tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanacağız” dedi ve şöyle devam etti:
“Politikamız faiz, kredi, mevduat, döviz piyasası, iç ve dış finansman ile rezervler gibi finansal koşulları oldukça güçlü şekilde ve hedeflediğimiz doğrultuda etkiliyor. Parasal sıkılaştırmanın ekonomi üzerindeki geniş çaplı etkileri ise zamana yayılmaktadır”
İç talepte dengelenme sürecine ilişkin, “şimdiden bazı öncü sinyaller” alıyoruz diyen Erkan, “Para politikasının birikimli etkileri, içinde bulunduğumuz geçiş döneminde devreye girerken, dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz” dedi.
Erkan enflasyon görünümünde belirgin iyileşme başladığını söylemek için erken olduğunu aylık bazda enflasyonda yavaşlamanın ise başladığını söyledi.
Erkan TCMB grafiklerine yönelik bir soruda TÜFE’nin %70-75 civarında Mayıs 2024’te zirve yapacağını daha sonra baz etkisi, para politikasının birikimli etkileri, TL mevduata geçişin devamı, iç talep soğuması, kur, rezerv artışı gibi bütünsel etkisiyle enflasyonda “hızlı bir iniş” beklediklerini söyledi ve “dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz” dedi.
Enflasyonun Haziran-Eylül arasında yükselmesinin temel sebebinin, büyük şokların bir arada gerçekleşmesi olduğuna da değinen Erkan, “Tarihsel eğilimlere kıyasla yüksek oranda olan bu şokların bir arada gerçekleşmesi, beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bir bozulmaya da yol açmıştır. Enflasyonda bu kanaldan gelen 10.1 puanlık güçlü etki önemli rol oynamıştır” dedi ve şöyle devam etti:
“Eylül enflasyonu, Ekim’deki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir”
Erkan enflasyona ilişkin %5 hedefin korunduğuna da dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidarını koruduğu seçim sonrası kurulan yeni ekonomi yönetimi ile geçmiş politikalar yavaş yavaş terkedilirken, uluslararası yatırımcılar tarafından da kabul görmesi beklenen bir strateji uygulanmaya başlandı.
(Haberi yazan Nevzat Devranoğlu
Redaksiyon Birsen Altaylı)
(( [email protected] ; +90-312-292 7012; Reuters Messaging: [email protected] ))