TCMB
TCMB

İSTANBUL, 25 Temmuz (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları açıklarken bankacılar önlemlerin iç talebi sınırlayacağına dikkat çekiyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler ve TCMB basın duyurusunda yayımlanan değişikliklere göre “enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi kapsamında” kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı %2.89’a yükseltildi. Bu oran karar öncesi %1.91 seviyesindeydi.

Nakit avans başta olmak üzere kredi kartı kaynaklı borçlanma, enflasyonda göre avantajlı maliyet sağlaması nedeniyle seçim öncesinde rekor kullanıma ulaşmıştı.

TCMB kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında %3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının %2.5 olarak belirlenmesine karar verildi. TCMB açıklamasına göre, ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.

TCMB finansal kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi amacıyla, taşıt kredilerinde %3 olan büyüme sınırının %2 olarak belirlenmesine, ihtiyaç kredilerinde değişikliğe gidilmeyerek %3 sınırının korunmasına karar verildiğini açıkladı.

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “Merkez Bankası sıkılaşmanın sadece faiz artırımıyla ilerlemeyeceğini, selektif önlemlerle beraber deiç talebin daraltılacağını ortaya koyuyor. Para politikasının sadece faiz kapsamında değil, faiz dışı enstrümanlar kapsamında da değerlendirme alanında hanehalkı tarafında gelebilecek ilave borçlanma etkisi ve TL dışı yatırım araçlarına yönelme etkisi kırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Banka “piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak için”, faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması sadeleştirilerek, ihracat ve yatırım kredileri hariç TL ticari kredilerde birinci kademe kaldırılarak faiz sınırının tek kademe olarak uygulanmasına da karar verildi.

Açıklamada,ihracat ve yatırım kredileri ile deprem bölgesine yönelik kredilerin Merkez Bankasının kredileri sınırlandırıcı tüm tedbirlerinin dışında tutulacağı belirtildi.

İhracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla da yeni kararlar alınırken buna göre, Reeskont kredilerinin günlük limiti 1.5 milyar TL’ye yükseltildi. Reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılmasına ve kullandırımlarda ihracat artış performansının dikkate alınmasına karar verildi.

Sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredilerine erişim şartlarının kolaylaştırıldığı belirtilen açıklamaya göre Reeskont kredisi kullanımında %30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu.

Leave a Reply