TCMB
TCMB

ANKARA, 21 Ağustos (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) 125 milyar dolara yaklaşan kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) TL mevduata geçişine yönelik bankalara hedef belirleyerek ilk kez KKM’nin azaltılmasını amaçlayan adım attı.

TCMB geçiş dönemi olarak da adlandırdığı kamu kontrollü döviz politikalarından serbest politikalara geçiş sürecinde kamuya yüksek maliyeti nedeniyle eleştirilen KKM’nin azaltılmasına yönelik ilk kez adım attı.

TCMB’nin Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler ve basın açıklamasına göre, “Merkez Bankasınca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların belli oranda yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçilmesine” karar verdi.

Yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarda da artışa giden TCMB’nin vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı %29; 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı %25; 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı %19 oldu.

TCMB ayrıca sadeleşme kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına da son verdi.

TCMB açıklamasında “Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir. Böylece, TL vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Kara, Twitter’daki paylaşımında, “TCMB bankalara diyor ki TL’den KKM’ye geçmiş mudileri tekrar TL mevduata geçmeye ikna edin. Bir taşla iki kuş vuruyor, KKM’yi eritirken mevduat faizinin de artmasını sağlayacak. Tabii bu karmaşık işlere girmeden resmi faiz de artırılabilirdi, ama belli ki oradaki ısrar sürüyor” dedi.

Seçimlerin ardından yaşanan değişim ile birlikte ekonomi yönetimi bugüne kadar beklentilerin altında kaldığı için eleştirilen 900 baz puanlık faiz artışının yanında; gerçekçi enflasyon tahminleri, vergi artışları, kredilerle iç talebi soğutma adımları, rezerv artışları, cari açık sınırlayıcı adımlar attı.

(Haberi yazan Nevzat Devranoğlu
Redaksiyon Can Sezer)

(( [email protected] ; +90-312-292 7012; Reuters Messaging: [email protected] ))

(c) Copyright Thomson Reuters 2023. Click For Restrictions – https://agency.reuters.com/en/copyright.html

Leave a Reply